Kje nas zavajajo!

torek, 16. september 2008

Zveza potrošnikov: ''Trgovci zavajajo''

Citat iz medija slowwwenia.com 16.04.08


Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnike opozarja na nepoštene prakse trgovcev in prikrite podražitve, saj se količina izdelka zmanjša, cena pa ostane enaka. Zveza sporoča, da to sicer ni prepovedano, je pa nepošteno do potrošnikov, zato ljudem priporočajo, da primerjajo predvsem cene na enoto.

Potrošniki so v zadnjem času opozorili na zmanjšanje količine v embalaži pastil Septolete plus, kjer je bilo prej v zavojčku 30 pastil, sedaj pa jih je le 18. Prav tako se je na primer podražila instant kava Jacobs 3 v 1, kjer je bilo v škatli prej 20 vrečk po 18 gramov kave, sedaj pa 20 vrečk po 12 gramov, embalaža se je pri tem le malenkost spremenila. V primeru kave je ZPS že opozorila tržni inšpektorat, da je proizvajalec izdelku dodal sladila, na to pa opozoril v zelo drobnem tisku.

ZPS je osvežila cene skoraj 1200 prehranskih izdelkov, ki jih spremljajo v 14-dnevnih razmikih - od 13. do 26. marca se je podražilo 7,9 odstotka izdelkov, pocenilo pa 8,3 odstotka. V akciji Precenimo cene si lahko na spletni strani www.precenimocene.si ogledate cene živil in spremembe.